Pages

Monday, July 1, 2013

Scoala in Germania

Voi deschide un nou subiect, care probabil vi se va parea interesant si anume: cum este la scoala in Germania. In cele ce urmeaza am sa relatez despre pregatirile necesare intrarii in clasa I urmand sa dezvoltam subiectul pe parcurs. Relatarile se vor referi cu strictete la zona in care locuim acum, in Bavaria.

Toti copii nascuti intre 01.10.2006 si 30.09.2007, conform legii, intra obligatoriu la clasa I, in anul scolar 2013/2014. Asa este si in cazul nostru. Asadar Robert va incepe scoala la 6 ani. Instiintarea am primit-o in Decembrie (am notat acest lucru pur informativ, sunt curioasa in Romania cand se incep demersurile?)


In cazuri exceptionale se poate cere "Zurückstellung". Am vrut sa incercam, fiindca suntem de parere ca inca un an la gradinita nu ar fi stricat. Insa nici de la gradinita si nici de la scoala (de la inatatoarea de la Vorkurs - curs de pregatire scolara si de invatare a limbii germane pentru straini) nu am primit spijin in acest sens. Ni s-a spus ca  acest lucru echivaleaza cu a-l duce pe copil pe la tot felul de doctori si psihologi care intr-un final sa declare in scris ca respectivul copil nu este apt pentru scoala. Am renuntat la acest calvar si vom proni cu dreptul in lumea scolarilor.

Am fost invitati la o seara informationala (Informationsabend) in Ianuarie pentru a ni se prezenta profesorii, conducerea scolii, cerintele pe care le au fata de copiii inscrisi si pentru a stabili ziua testarii.

Asadar care sunt primii pasi?
1. Evaluarea copilului de catre educatoarele de la gradinita
2. Evaluare medicala (Einschulungsuntersuchung)
3. Inscrierea la scoala (se face in luna Martie).

In postarile urmatoare vom detalia fiecare pas. Sper sa va fie de ajutor si sa mai diminueze din emotii.

No comments:

Post a Comment